Cum lucrăm cu agențiile de publicitate?

Nu demult am comis o gafă, ma-m încredințat unei agenții de publicitate – să facă campaniile de publicitate în Google Adwords pentru un proiect. Partenerul este un cunoscut foarte bun și are foarte multe feedback-uri pozitive din mai multe direcții, cele negative nu sunt afișate)

Campaniile au fost făcute la nivel, însă traficul generat nu era de cea mai bună calitate, iar vânzări din acest trafic nu au fost. Investiția a eșuat. Ajuns în situația cam proastă, stau cu partenerul și încerc să primesc ceva explicații sau ceva soluții pentru ași returna banii, nu de la agenție, dar din vânzări inițiate de publicitatea promisă. Am avut o discuție lungă și am primit următoarele răspunsuri:

  • Puțini oameni caută informație pe google, despre produsul vostru.
  • Eu duc răspundere numai de traficul intrat pe site – mai departe nu duc răspundere.
  • Campaniile sunt făcute la nivel, google spune că calitatea campaniilor este foarte bună.

Eu o poziție mai simplă, nu caut vinovatul dar în primul rând caut soluția și apoi descurc ghemul și extrag lecții din greșelile comise. Cu părere de rău, nu toți au astfel de gânduri. Agenția a intrat în apărare severă și noi am încetat colaborarea.

Lecția care am extras-o, pentru mine e ceva bun, a costat banii cheltuiți. Vreau să vă dau niște sfaturi, cum să colaborați cu agențiile de publicitate online și să primiți rezultat sau banii! Sunt trei întrebări esențiale, care trebuie discutate la bun început și fixate pe hârtie sau în contract.

Ce rezultat eu voi obține?

Întrebarea se pare a fi cam banală, însă aici este un lucru foarte important, în momentul acesta voi trebuie să vă expuneți așteptările finale! Nu aveți nevoie de trafic pe site, aveți nevoie de vânzări! Și dacă site-ul nu este bun, atunci agenția trebuie să refuze să lucreze cu dumnevoastră până ce nu rezolvați problema cu site-ul.

Cei din agenție nu prea înțeleg lucrul acesta, însă înainte de a monta acoperișul pe casă, trebuie de verificat casa e în stare să susțină toată greutatea sau este nevoie de reparație. Nu aveți nevoie de un acoperiș cu oală italiană pe o cocioabă din lut.

În momentul când se ridică întrebarea: Cum traficul îmi va afecta vânzările?, voi impuneți agenția să se implice în rezultatul final – vânzări. Răspunsurile e de dorit de fixat pe hârtie.

Cum eu voi înțelege, că lucru este executat la nivel?

Nu poți să fii expert în toate domeniile! La astfel de întrebare, eu aștept să primesc criterii detaliate, cum eu, ca client fără experiență pot să compar rezultatul lucrului agenției A și să înțeleg că ei sunt mai bravo ca agenția B. Agențiile au texte foarte lungi, precum că ei sunt foarte buni. Însă cereți criterii concrete pentru ca să puteți face comparația.

Când cumpărați un automobil, nu este neapărat să înțelegeți cu se asamblează un automobil sau să plecați la lucru în Japonia, pentru a înțelege diferența între Dacia și Toyota.

Check points? Etapele de control

Dacă suma contractului nu este mare, etapele de control nu sunt necesare. Însă dacă suma este una bună și lucrările vor fi executate într-o perioadă lungă de timp, atunci punctele de control sunt obligatorii! Când comandați un geam pentru apartament, ce puncte puteți să aveți?) Însă dacă comandați servicii de construcția casei – atunci stabiliți termenii și punctele de control.

În cazul, în care executorul nu face față calității stabilite mai sus sau nu face față timpul stabilit, aveți pârghii de control și chiar pârghii de rezilierea contractului.

Verificați responsabilitatea

În momentul colaborării, discutați cu executorul. Dacă discuțiile sunt pe tema lucrărilor contractate: cum să facem mai bine? ce credeți dacă vom încerca acest text?, este foarte bine, aceasta înseamnă că ați ales o agenție sau o persoană de încredere. În momentul în care primiți în discuții apar teme de genul: traducătorul nu nea transmis traducerea, un lucrător s-a îmbolnăvit sau alte scuze – cu siguranță ați comis o greșeală, posibil serviciile vor fi executate cu depășirea termenului. Aici decideți dumnevoastră cât de critic este serviciul comandat.

Sunt factori umani și suntem oameni, însă dacă partenerul caută căi de a da vina pe altcineva și nu propune o soluția acceptabilă, pentru mine nu este un partener de încredere.

Succese în vânzări!