Cum sa creștem eficiența departamentului de vânzări?

Există multe metode de a crește eficiența departamentului de vânzări, motivarea personalului, controlul strict al departamentului, sisteme CRM și multe altele. Însă este un pas foarte simplu, care ajută să creștem eficiența departamentului de vânzări, eu cred că este legat de eficiența fiecărui om, care are nevoie să lucreze la calculator.

Vorbim despre un departament de vânzări, care lucrează în oficiu și deservește clienții la telefon. Care este procesul de lucru unui asemenea departament de vânzări? Și aici este vorba nu numai despre departament de vânzări ci și de departamentul de suport a clienților. Etapele deservirii sunt:

  1. Comunicație cu clientul – audio sau prin intermediul unui chat.
  2. Înscrierea istoriei despre comunicație cu clientul într-un sistem CRM sau alt soft.
  3. Punem sarcini, legate de acest client, dacă este cazul.

Aici nu atingem metodele de vânzări, ci încercăm să creștem eficiența proceselor descrise mai sus. Ce comun au toate procesele de mai sus? Da, lucru cu calculatorul și tastatura.

Tastarea oarbă sau tastarea cu zece degete!

Sistemele CRM și alte sisteme de automatizare ajută foarte mult departamentul de vânzări, numai că ele sunt inutile, dacă utilizatorii nu fac notițele necesare sau dacă fac notițe foarte scurte. Principalul scop softului din departamentul de vânzări este de a păstra istoria discuțiilor cu clientul, pentru ca ulterior vânzătorul să înțeleagă foarte simplu despre ce el a vorbit cu clientul și orice alt vânzător să fie în stare să citească ușor istoria apelurilor cu clientul. Pentru această este nevoie ca vânzătorul să tapeze multă informație în sistem, însă rar cine din ei au o viteză bună de tapare. Eu știu despre ce vorbesc, când am început să scriu articolele pentru acest blog, mi-am dat seama că viteza de tapare a textului era în mediu 50-70 simboluri într-un minut.

Cum ne antrenăm la tastatură?

Problema a fost depistată și cerea a fi soluționată. Aveam eu o cărțulie despre metoda scrierii la tastatură cu zece degete și era descris cum trebuie să stai în fața calculatorului, cum trebuie să fie amplasate degetele pe taste, cred că ați văzut așa poze pe internet sau ați citit articole de acest gen:

Metoda scrierii la tastatură cu zece degete.
Cum amplasăm corect degetele pe tastatură.

Teoria este bună, însă fără practică teoria este inutilă. Un prieten mi-a recomandat un soft pentru a antrena metoda tapării oarbe la tastatură. Mie personal mi-a luat aproximativ 35 de ore de antrenament, pentru 2 limbi – limba română și limba rusă. Vă recomand următoarele softuri pentru a vă dezvolta viteza de tapare la tastatură:

  • http://klavogonki.ru/ – Eu aici ma-m antrenat. Este foarte comod, sarcinile sunt pe 5-10 minute și se dezvoltă concomitent și alfabetul și semnele de punctuație.
  • http://www.typingstudy.com/ro/ – mi se pare ceva interesant, însă nu l-am trecut, fiindcă la moment nu mai am nevoie.

Ce beneficii?

Beneficii personale – economie de timp, care cum noi toți cunoaștem este principala bogăție pe care o avem. Cea ce tapam eu în decurs de 2 ore, acum îmi ia aproximativ 30-45 minute.

Beneficii pentru departamentul de vânzări:

  • Viteza de notări crește – operatorul este în stare să tapeze în timpul discuției la telefon cu clientul. Caietele și carnetele pot fi date uitării.
  • Comentariile sunt mai desfășurate – operatorul este în stare să facă mai lungi notițe și dacă ulterior cu acest client va lucra alt vânzător, el va avea o imagine mai complexă despre acest client sau tranzacție.

Cum implementăm?

Foarte simplu, alegem orice soft, care măsoară viteza de tapare, fixăm viteza curentă de tapare. Îi aducem la cunoștință instrumentele care îl vor ajuta să se antreneze și punem sarcina ca în fiecare zi să se antreneze minim 30 minute. Când operatorul va ajunge la viteza de 200 simboluri pe minut, utilizând toate 10 degete și fără a privi la tastatură – instruirea poate fi finisată, fiindcă mai departe viteza se antrenează lucrând și viteza de tapare va crește.

Când am învățat eu informatica la școală, am fost învățați diferite programe și limbaje de programare, însă câți programatori sau primit din 30 de elevi? Unul, posibil doi. Iar cu taparea se confruntă aproape toți. De aceea, eu am opinia, că metoda de tapare oarbă trebuie să fie predată la liceu, cu normative ca și educația fizică. Este cea ce îi va prinde copiilor bine.

Succese în vânzări.