Cunoaște-ți clienții sau clienții companiei.

Ce înseamnă să-ți cunoști clienții companiei? Asta înseamna să ai baza de date cu clienții satisfăcuți, în care ești încrezut că ei îți vor da un feedback pozitiv!

Exemplu de dialog, o companie care vinde termopane în Moldova, clientul a primit toată informația necesară, dar vrea să mai studieze piața:

Clientul: Mersi mult, vreau să mai fac câteva apeluri.

Vânzătorul: Domnul Sergiu, ați spus că sunteți din satul Pîrlița, raionul Ungheni, corect va-m înțeles?

C: Da!

V: Noi deja am lucrat în satul dumnevoastră!

C: La cine?

V: La domnul Țurcanu Andrei, am pus termopane toamna trecută!

Ce sună mai bine? avem proiecte realizate în toată țara sau am lucrat la vecinul dumnevoastră? Este clar că dacă noi vom avea așa contacte, noi automat creștem nivelul de încredere. Noi nu mai suntem o companie abstractă, dar o companie reală!

Cum în practică realizăm aceasta? Avem trei instrumente de bază:

 • Memoria
 • CRM
 • Lista de contacte

Mai departe vom discuta mai detaliat aceste instrumente.

Memoria vânzătorului

Un vânzător este obligat să aibă o memorie bună, trebuie să ții minte clienții, asta este parte din meserie. Clar că nu poți ține minte pe toți, dar faci următorii pași:

 • studiază atent lista de clienți înainte de o vânzare.
 • ține contact cu clienții – felicitări cu sărbători și alte ocazii. Clienții sunt contacte de preț, sunt oamenii care te cunosc și au încredere în tine, nici nu știi cum te intersectezi în alte domenii.

Pentru a dezvolta memoria, găsiți mai multă informație pe net)

Setările unui CRM

Dacă va căzut norocul și în companie este integrat un sistem de CRM, puteți mai ușor să lucrați. În timpul apelului, filtrați clienții din regiunea clientului și lista de vecini este în față!

La integrarea unui CRM în companie, voi setați câmpurile care trebuie să se completeze – numele, prețurile, comentarii, produsele discutate, localitatea și altele.

Câmpul localitate într-un CRM trebuie să aibă următoarele setări:

 • Este o listă, se selectează cu un click. Integrarea CRM in MoldovaNu faceți greșeala, nu lăsați ca câmpul să fie complectat manual. Că să nu aveți zece Chișinăuri în sistem (Chisinau, Cisinau, Kisinau, Chișinău, CChisinau și alte prostii)
 • Este obligatoriu – nu vă permiți să treceți la următorul pas fără a complecta!

Lista de contacte

Lista de contacte este ca un mini CRM în telefonul tău. Dacă nu ai un smartphone, atunci îți procuri.  Dezvoltă un obicei, care îți va prinde de folos în viața. Când ai un număr nou în telefon imediat salvează numărul.

cum lucram cu clientii in Moldova

Utilizează toate câmpurile! Exemplu:

 • Numele – Alecandru
 • Compania – tmocno.com
 • Localitatea – Chișinău
 • Comentarii – primul contact 24/04/17, interesat CRM.

Aceste instrumente sunt pentru companii cu intensitate de tranzacții medie. Cu cât este mai mică intensitatea, cu atât ele sunt mai eficiente. În magazine alimentare nu sunt prea necesare, de dorit  în vânzarea termopane, vânzarea automobilelor, vânzarea serviciilor de reparație în apartamente, vânzarea serviciilor de săparea fântinelor etc.. Obligatoriu în vânzări de utilaje industriale, decorația nunților, toate vânzările în categoria premium etc..