MLM – piramidă sau o afacere reală?

Sun multe sisteme de MLM sau Network Marketing în România și Republica Moldova. Cum de obicei nimerești într-un MLM? Foarte simplu, haideți să ne imaginăm un dialog standard cu un reprezentant al unei companii de Multi-Level Marketing:

El: Salut, Alexandru!

Tu: Salut, de mult nu te-am auzit! (ești mirat, persoana nu te contactat de mai mulți ani)

El: Te-am sunat să te întreb ce mai faci? Cum îți merg treburile?

Tu: Bine, dar va fi și mai bine!

El: Am o oportunitate pentru tine, acum sunt grăbit, dar ce spui să stăm mâine la o cafea?

Tu: Despre ce este vorba?

El: Nu e o discuție pe telefon, am nevoie să vorbim 30 de minute și îți voi lămuri.

Tu: Este vorba de Oriflame, Amway sau ceva de genul acesta?

El: Este un proiect foarte interesant, ție îți va place. Poți să-mi acorzi o jumate de oră?

Și în final el te invită la o prezentare a proiectului, unde o persoană mai talentată sau a treia persoană îți va povesti despre acest proiect minunat!

Ce inseamna MLM? Network Marketing este o idee de afacere sau o piramida?

Să te înscrii sau nu într-o companie de Network Marketing? – Decizia o vei face singur! Dar înainte de a te înregistra, analizează oferta foarte minuțios. Cum analizez un sistem MLM?:

  • Google – găsește tot posibilul despre compania MLM, mai ales articolele negative!
  • Planul de remunerare – cere planul real al companiei MLM! Nu desenele pe hârtie, dar plan descris în cuvinte pe 20-100 pagini.
  • ANALIZEAZĂ Persoanele care au avut succes în MLM, dau un sfat – studiază atent compania, ei personal pot să caute o companie luni și ani întregi! Deci persoanele cu experiență reală în MLM caută o companie nouă de MLM luni și ani, tu ce experiență ai?

Ceva mai devreme am scris un articol, în care am expus opinia că fiecare din noi se ocupă cu vânzări:
3 factori de ce ar fi bine să știi a vinde, indiferent de meserie.

În compania de Network Marketing te vei ocupa de vânzări și manipulare. Și ce vei vinde în final? Nu produsele companiei MLM! Succes aici au cei care construiesc echipe mari! Deci vei vinde ”oportunitatea” de afacere, vei vinde visuri precum că cei care se alătură de afacerea MLM vor deveni în scurt timp bogați!

Vânzări în MLM

Vom analiza sistemul de Network Marketing prin prisma unui manager de vânzări sau mai bine spus unui lider care va fi nevoit să conducă echipa și să-și învețe echipa a construi echipe noi! Ce vei fi nevoit să faci?

1 – Vânzări de produse

Salariul unui vânzător depinde de vânzările efectuate. Ai timp finit, deci câte întâlniri sau prezentări de produse vei fi nevoit să faci pentru a vinde un produs? Să presupunem 4 întâlniri, fiecare te va costa timp. Acum calculează simplu ce venit vei avea, dacă vei vinde produse de 100$? 10-30%. Apoi mai adaugă timpul de livrare a produsului, în dependență de industria aleasă. În final avem că vei cheltui minimum 5 ore, pentru a câștiga 10-30$. Aici nu luăm în considerație toate cheltuielile adiționale – motorina, plățile lunare pentru a fi membru, impozitele și altele.

Într-o lună ai 180 de ore lucrătoare, deci 180/5=36 de vânzări, cea ce înseamnă că vei câștiga de la 360$ până la 1080$ – sună nu rău? Dar vei fi nevoit să ai 144 de contacte! Prima lună e ok, a doua e mai greu a treia – ți sau epuizat contactele și toți deja cunosc despre produsul tău. Ce vei face mai departe?

Vei intra în contacte reci! Și acolo deja matematica va fi mai dură! Vei fi nevoit să faci 10 întâlniri sau mai multe, pentru a avea același volum de vânzări, deci venitul tău în piața rece va fi de la 144$ până la 432$. Acest venit îți dorești? Nu cred! Deci vei fi nevoit să atragi noi membri în sistem cu o nouă listă de contacte calde.

2 – Vânzări de afacere, conectarea noilor membri în sistem

Ajungi la etapa când vei fi nevoit să aduci noi membri în echipa ta, de fapt o faci de fiecare dată când prezinți produsul companiei. Câți din ei vor fi interesați să se alăture unei afaceri? Să presupunem 10% din prima lună se vor alătura, totul depinde de tine și de persoana te-a adus în companie.

Deci, în prima lună ai șansa să-ți faci o echipă de 14 persoane, din cele 144 de persoane contactate. Sună bine, ai o echipă de 14 persoane, care vor face vânzări paralel cu tine, iar tu vei avea venit pasiv, plus la aceasta, tu singur faci vânzări. Dar este o mică problemă. Dacă tu vei înscrie o persoană în companie, cum crezi cine va fi nevoit să-i acorde atenția și să facă prezentări a produsului?

Exact, imediat cum înscrii o persoană în companie, tu vei fi ca un mentor pentru el și vei fi nevoit să faci prezentări și pentru contactele lui. Timpul tău este limitat, iar persoana nou înregistrată tot dorește să facă vânzări. De acea vânzările tale personale vor scădea! Cu cât mai mare este echipa, cu atât mai mult vor scădea vânzările.

3 – Antrenarea echipei

Câte persoane din cele înscrise sunt vânzători? Acum doar imaginează-ți că antrenezi o echipă de vânzători cu o motivație slabă, fiindcă venitul este mic, și spre deosebire de o afacere clasică, nu ei au căutat compania, ei nu doresc să devină vânzători, ei doresc venituri mari.

Pot să spun un lucru – MLM este o școală perfectă, dacă reușești să crești o echipă în Network Marketing, ai talent!

MLM este o piramidă sau o afacere reală?

MLM nu este obligatoriu o piramidă, sunt foarte multe companii care activează corect în network marketing, au o istorie bogată și se dezvoltă. Un MLM se asemănă cu o piramidă, dacă venitul tău este mult influențat de persoanele noi aduse, dar nu de produsele realizate. Spre exemplu – produse cosmetice, dacă eu am un venit mai mare din persoanele noi înscrise, dar am un procent foarte mic din volum de vânzări a produselor, atunci această este o piramidă – vei aduce oameni în sistem numai pentru a primi comision și nu te va interesa deloc volum de produse realizate.

Dar fiți siguri – MLM nu este o afacere, este un job! Din afacere poți ieși, dacă îți vinzi acțiunile sau afacerea întreagă. MLM nu-ți aparține!

MLM nu-i obligatoriu o piramidă, dar precis nu este o afacere!

Fii atent la alegerea unei companii MLM, fă alegerea conștient.

Succese în vânzări!